PozoviKontakt

imagesBeše jednom dečak s veoma lošom naravi. Njegov otac dao mu je pun džak eksera i rekao mu da svaki put kad pobesni i izgubi kontrolu nad sobom, zakuca jedan ekser u ogradu. Prvog dana dečak je zakucao trideset i sedam (ili čak i više) eksera  u ogradu.Tokom sledećih nekoliko meseci on je naučio kontrolisati svoj bes i broj ukucanih eksera se smanjivao.  Otkrio je da je lakše kontrolirati svoju narav, nego zakucavati eksere u ogradu. I tako je došao dan, tokom kojeg celog dana nije pobesnio.

Rekao je to svom ocu, a on mu je odgovorio da svakoga dana u kojem uspe kontrolirati svoje ponašanje, da iz ograde iščupa po jedan ekser.

Dani su prolazili i jednoga dana dečak je bio u stanju kazati svom ocu da je počupao sve eksere. Otac je uzeo sina za ruku i odveo ga do ograde.

Tada je rekao: Dobro si to uradio sine moj, ali pogledaj sve te rupe u ogradi. Ograda više nikad neće biti ista. Kada u besu kažeš neke stvari, one ostavljaju ožiljak, kao što su ove rupe u ogradi. Možeš čoveka ubosti nožem i izvući nož i posle toga nije važno koliko puta kažeš da ti je žao, rane ostaju.

Verbalna rana je isto toliko bolna kao i telesna. Prijatelji su zaista vrlo retki dragulji, oni čine da se osmehuješ, ohrabruju te da uspeš u nečemu, oni su spremni da te saslušaju, da podele tvoj bol, imaju lepe reči za tebe i uvek im je srce otvoreno za tebe.


4 × 5 =