PozoviKontakt
Koronavirus je jedan od završnih činova u razgradnji novog svetskog poretka i liberalnog kapitalizma koga znamo kao takvog. Trenutno je velika oskudica originalnosti, svi igraju na sigurno, slede oprobane modele, imitiraju postojeće. Bitno je da u biznisu ne budemo deo grupe koja isto misli, radi i sledi, kaže Dragiša Ristovski osnivač i direktor D.R. Gilbert centra.
On ističe da sa takvim stavom se utapamo na tržištu, a da „sa mnogo probuđenih pojedinaca možemo da kreiramo novu društvenu i ekonomsku perspektivu“ – šta nam je onda činiti?
Eksplozija aktivnosti, izlazak iz izolacije
– Najveća opasnost je samo čekati i nemati datum početka akcije, jer onda sigurno gubimo na tržištu. Neka to bude 11. maj, nakon svih praznika – ponedeljak. Prema predviđanjima stručnjaka očekuje se da do tada, situacija bude daleko bolja – savetuje Ristovski.
Ne dozvolimo da sav novac ode na „toalet papir“

 

Kako ističe Ristovski, ovo je metafora za trošenje novca na fiziološke potrebe i stvaranje ogromnih zaliha.
– Verujte mi da je od neprocenjivog značaja da svako od nas bar malo novca potroši ili investira na nešto što nisu samo fiziološke potrebe. Na taj način pomažemo i sebi i održavamo u poslovnom životu skoro 80% delatnosti, ne računajući one za čijim proizvodima je zbog situacije velika potražnja i one koji su na budžetu.
 
Plaćanje računa
– Nemojmo stati sa plaćanjem računa ka svojim dobavljačima. Uplaćujmo i mi drugima, kako bi i nama plaćali. Na taj način pokrećemo tok, je sve mora da teče ili da bar ponovo poteče.
 
Nova ideja,novi proizvod
– Smislimo bar jednu novu ideju, jedan novi proizvod, jedno novo rešenje koje ćemo ugraditi u nove temelje našeg poslovanja nakon korone.
Prave vrednosti
Imajmo u vidu da nije tradicionalno uvek konzervativno ili retrogradno, kaže Ristovski.
– Upravo smo svedoci rušenja „novog svetskog ekonomskog i društvenog poretka“ koji počiva na samoljublju, egoizmu, pohlepi i strahu. U „poslovnu igru“ vratimo prave vrednosti i ukrstimo ih sa nekim inovativnim rešenjima i tehnološkim dostignućima.
– Od neprocenjive je važnosti shvatiti da možemo biti istovremeno i tradicionalni i inovativni – kaže Ristovski.
Čuvajte zaposlene
Na kraju, Ristovski poručuje da ne smemo izgubiti najbolje ljude.
– Jako je važno da nam prva mera ne bude otpuštanje radnika. Sačuvajmo najbolje jezgro, a ako neko mora da ode, neka to budu oni sa kojima ne delimo iste vrednosti i oni koji ne žele da prihvate da u teškim trenucima moramo deliti zajedničku sudbinu. Dakle, ne dozvolimo da nas fizička izolacija mentalno izoluje.
Upamtimo da je ovo najbolji momenat za kreiranje novih ideja jer se dosadašnje urušavaju. Ne zadržavajmo ono što odlazi i ne sprečavajmo ono što dolazi – zaključuje osnivač D.R. Gilbert centra.

17 + 9 =