PozoviKontakt

Koliko puta sebi postavimo pitanje da li je naš učinak mogao biti bolji? Zašto
rezultati nisu dovoljno visoki?

Verovatno svi ovakvu komunikaciju imamo sa samim sobom vrlo često. Jedan od odgovora na ovo pitanje bio bi – „stav“. Ko smo danas i dokle smo stigli na lestvici uspeha je vrlo često rezultat stava koji imamo. Naš stav limitira naše mogućnosti. Ako je stav pozitivan, i krajnji rezultati našeg delovanja će biti pozitivni.

Stvari koje smo činili do sada nastale su kao rezultat našeg stava. Mi biramo naš trenutni stav, samim tim i biramo i posledice njegovog delovanja. Naš stav direktno utiče na našu motivaciju, koja nas nagoni na aktivnu igru, a naša aktivna igra određuje naša životna i poslovna dostignuća. Mi se ne rađamo ni srećni ni tužni, ni uspešni ni neuspešni… Svi mi počinjemo život isto – od „nule“.

U svojoj ranoj mladosti, mi ne možemo biti odgovorni za svoje odluke, postupke i svoj stav. Tada nas uglavnom drugi usmeravaju. Međutim, kada pređemo dvadesetu godinu života, mi smo jedini odgovorni za svoje odluke, svoje postupke i svoj stav. Često ne možemo kontrolisati i uticati na neke stvari koje nam se u životu dešavaju, jer nisu u domenu našeg delovanja, ali ono što možemo kontrolisati jeste naša reakcija u odnosu na događaje koji nam se dešavaju, odnosno naš stav prema njima.

Koliko stav ima dominantnu ulogu u poslovnoj utakmici, govori sledeće istraživanje; Časopis Fortune 500 je putem anketiranja izvšnih direktora, zaista došao do fascinantnih podataka: 94% njih smatra da je njihovom poslovnom uspehu najviše doprineo njihov stav, više od svih ostalih činilaca.

Zapravo, u savremenom poslovanju naš stav će biti razlika između uspešnog i neuspešnog vođenja poslovne utakmice. Lider biznisa zna da ukoliko sačuva pozitivan mentalni stav, njegov IQ ima tendenciju blagog rasta i na taj način je u prednosti u odnosu na prosečne menadžere, jer prilikom prevazilaženja svakodnevnih problema i rešavanja radnih zadataka ima snažniju podršku svog efikasnog uma. Naš mentalni stav je u stvari naš „šef“, on rukovodi svim našim aktivnostima. On određuje našu poslovnu sposobnost i količinu novca koju ćemo prihodovati.

Dakle, naša zarada je u proporciji sa kvalitetom usluge i mentalnim stavom koji imamo, dok pomenutu uslugu pružamo.

Mentalni stav je vrlo često najbolji pokazatelj naše ličnosti i naše svrsishodnosti. On je naše ogledalo! Ako niste zadovoljni onim što jeste i onim što imate, vi promenite vaš stav.

Promenom svog stava, promenićemo i svet koji na okružuje!

Osoba sa pozitivnim stavom može imati veći konstruktivni uticaj od stotine pesimista, (osoba kod kojih dominira negativan stav). Nije teško podleći negativnom stavu, ali vrlo je teško sa njim živeti. Svako od nas bez obzira na situaciju u kojoj se nalazi, može navesti bar nekoliko razloga zašto treba da ima negativan stav, pa čak i ako u očima drugih njegov život izgleda sjajno. Takođe, svako od nas uprkos težini situacije u kojoj se nalazi i lošim životnim okolnostima, može naći pravi razlog da zadrži pozitivan stav.

Da li znate da je Novozelandski alpinista Mark Inglis, u svojoj 47-oj godini, osvojio vrh sveta (Mont Everest) iako nema obe noge. To je učinio sa protezama umesto nogu, i što je još važnije sa svojim pozitivnim stavom. Ovakvih primera iz života ima mnogo. Ako su svi oni mogli u vrlo teškim okolnostima zadržati svoj pozitivan stav, onda možete to i vi!

Ono što smo činili juče, dovelo nas je u situaciju u kojoj se nalazimo danas, a ono što radimo danas, i u poslu i u životu, odlučiće kako će nam biti sutra.

Naš stav prema životu vrlo često će odrediti i stav života prema nama!

Ako u svom životu maštamo a ne zadržimo pozitivan stav, onda ćemo biti sanjari: ako sačuvamo pozitivan stav koji nije podržan maštom, bićemo samo prijatna ličnost: ali ako svoju maštu udružimo sa pozitivnim stavom, onda mi postajemo osoba sa neograničenim potencijalom za visok rezultat u poslu i životu uopšte.

Kada nam život donosi mnogo problema, kada naša karijera ide u pogrešnom pravcu, kada nam se čini da na ovom svetu ništa ne možete promeniti, ima nade. Nada je naša dužnost i obaveza, a ne utopija. Nadati se, nije isto što i sanjati snove, nada nam pomaže da svoje snove učinimo stvarnim.

Ne postoji lažna nada, svaka nada je nada!


4 × 2 =